5. den, pátek 20. 8. Själandsklintens stuga–Kälaviken, ujito 21 km

Ještě večer jsme plánovali, co dál. Chtěli jsme ještě pokračovat World heritage trailem na další poloostrov slibující mnoho přírodních zajímavostí, ale zasekli bychom se tam moc dlouho a nejezdí tam o víkendu žádné autobusy. Takže vymýšlíme přesun do 6 km vzdálené Nordingrå, kterou už dobře známe. V noci hodně pršelo, ale ranní výhledy jsou dechberoucí – ještě skoukneme dvě vyhlídky.

Strmou cestou sejdeme dolů do údolí, jeřáby už skoro nepočítáme. Včera i teď dopoledne jsme jich viděli několik, ale je to vždycky zážitek.

Po šotolinové cestě dojdeme do Nordingrå, máme dvě hodiny času do odjezdu autobusu, takže nakupujeme v ICA svačinku a zakempíme na výletišti nad centrem městečka. Pijeme smrkový a březový tonic a sušíme stan. Nad námi letí dvě formace asi deseti jeřábů.

Taky jdeme kolem školy a venku je plno dětí s učiteli. Naše podezření se naplňuje – Švédi mají prázdniny do 18. srpna, takže tu jsme fakt po sezóně a jde to poznat. Na zastávce se dáme do řeči s outdoor párem s huskym. Jsou to Němci a putují už od dubna z Malmö, obdivuhodné. Přesunujeme se přes Ullånger do Docksty. Zde v provinčním městečku nakoupíme v ICA a kolem hlavní burácející silnice míříme k Naturum u rezervace Skuleberget. Parkoviště plné aut, lidí docela hodně, ale Naturum skvělé jako všude jinde (během naší cesty před dvěma lety jsme navštívili tři, takže jsme byli zvědaví) – krásná a nápaditá expozice, obstojný výběr pohledů (jiných suvenýrů bohužel ne) a vedle restaurace, kde si dáváme tomatovou polévku.

Čeká nás výstup nahoru po strmé cestě (jsou zde i varování) na vrchol. Tady hodně platí, že cesta znamená cíl. Prvně jdeme lesem, kde rostou extrémně vzácné lísky a lípy. Wow. Dál se leze v podstatě po skále s odbočkou k jeskyni vyhloubené kdysi mořem.

Stupačky, žebříky, nádherné výhledy, a to vše až na vrchol.

Tam končí lanovka, je tam zavřená restaurace a osamocený turista, co s námi jel autobusem. Nevidíme ho naposledy. Dalším cílem je dojít asi 10 km na spací místo. Scházíme zase dolů a při pauze u řeky nás chlapec z Uppsaly dostihne a asi 5 km jdeme v jeho společnosti. Vyjel si na prodloužený víkend a pracuje v IT. Koupil si karimatku, boty a kdovíco ještě a vyjel. Sympatické. Potkáváme celkově hodně lidí, a to i na spacím místě u moře. Písčitá pláž je posetá stany a tichými Švédy z ohýnků. Děláme si fiskbullar v koprové omáčce a pak ještě hříbky na másle. Konečně se nám podařilo vybrat si z té nepřeberné nabídky kolem cest.

-M-

Nejnovější příspěvky

Nejnovější komentáře

Archivy

Rubriky

Základní informace

Matěj Autor článku:

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *