1. den: jedeme do Alp

Letošní podzim jsme se rozhodli využít k road tripu po alpských zemích. Plánů je hodně, ale většina cílů je nejasných a vyplyne až z průběhu výletu. Začínáme však dneska ráno v Brně. Odjet se nám podařilo až po osmé, ale snad máme alespoň všechno.
Prvním dílčím cílem je Znojmo, kde se prodíráme Kauflandem a nakupujem něco na zub. Kousek dál pořizujeme rakouskou dálniční známku a tankujeme v nejvíc bizarních Hatích. Ty si takhle nepamatuju a dost mě to udivilo (obří casina a cosi ve tvaru středověkého zámku s branou s draky a rytířem Artušem). Postupujeme Dolními Rakousy směrem na Krems.
Zde se necháme zlákat malebně vypadajícím centrem Steinu, což je nyní na předměstí Kremsu. Jsou tu úzké uličky, renesanční domy a dva kostely. U jednoho baráčku je obří fíkovník s plno plody hnijícími na zemi. Ty zralé jsou bohužel moc vysoko… tak snad se poštěstí jižněji. Město je v pátek dopoledne skoro liduprázdné, ale nám se chce hrozně čůrat, tak jdeme do auta.

Pokračujeme kolem Dunaje údolím Wachau a zase vidím všechna místa, co jsme před mnoho lety projeli v rámci super exkurze. Na dálnici se napojujeme u Melku a jsme z místních třech chaoticky používaných pruhů lehce vyplašení, ale Lukáš řídí jako profesionál, takže vše zvládáme. Po chvíli se na obzoru začnou nořit tmavé siluety hor, později i rozeklané štíty pokryté prvním sněhem. Je to velká krása, až se skoro nejde věnovat řízení. Pozdní oběd si dáváme na jednom dálničním odpočívadle, ale je to hnusný a drahý.
Kolem třetí konečně dojíždíme do dnešního dílčího cíle, tedy do Salcburku. Ještě na dálnici se ve mně ale všechno sevře, protože si uvědomím, že jsem doma nenechal pouze baterku, ale i od Vítka půjčený stan. Takže budem spát pod širákem? Vrátíme se do Brna? Budem každý večer hledat nějaký hotel? Nakonec nás napadne o dost elegantnější řešení, koupíme si v Salcburku stan vlastní :-)
Auto necháváme u veletrhů u dálnice a dál jedeme díky systému P+R trolejbusem. Centrum se nám na první pohled hodně líbí. Je celý bílý a monumentální, plný kostelních věží a vrcholků hor za nimi.

Nejlepší výhledy jsou od kapucínského kláštera, tak šplháme po svahu a posléze obdivujeme panoramata a skotačící veverky krmící se žaludy.

Na prohlídku centra moc času nemáme, tak ho jen zběžně probíháme. Jsou tu nějaké slavnosti, plno stánků a lidí ve srandovních rakouských krojích (pounávacím znamením jsou kožené kraťasy). Kupuju si kremroli.

Nakoukneme alespoň do františkánského kostela, který je vynikající! Halový chór s ochozem je monuentální, ale přesto sličný. Tady se mi líbí hodně.


Musíme však do obchodního centra na kraji města, kde je Hervis. Tam kupujeme stan, zrovna maj slevy, tak se to docela vyplatí. Moc se nerozmýšlíme a kupujeme. Za nedlouho bude šest a jdem tedy pěšky k autu, což není daleko. Spaní jsme si nakonec naplánovali v jednom z kempů u Wolfgangsee. Přijíždíme již za soumraku, ale vše jde hladce. Místo na stan máme, žetony na sprchu taky a navíc stíháme povečeřet kuskus s pohledem na zapadající slunce za horami nad jezerem. To je průzračně čistý a vede na něj molo. Pozoruje nás kočička, ale nevoláme ji k mazlení.

Nejnovější příspěvky

Nejnovější komentáře

Archivy

Rubriky

Základní informace

Matěj Autor článku:

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *