9. den, úterý 24. 8. Stockholm

Spali jsme docela jako dřeva až skoro do osmi v našem suterénním pokojíčku. Pak už byl ruch ulice příliš neignorovatelný. Jednoduchá snídaně zasytila, víc jsme od ní asi ani neočekávali. Cítíme se docela stahaní a čeká nás tour po Stockholmu. Nemáme skoro nic naplánováno a dopředu zjištěno, takže to bude improvizace, u které jsme nakonec nachodili 22 km.

Jdeme pěšky do Starého města (Gamla Stan), které je od hotelu fakt kousek. Hodně se tu jezdí na kole a obecně je to tu docela zaměnitelně skandinávské. Staré město je protkané úzkými uličkami, což je hodně pitoreskní a jsme tu docela brzy, takže je tu skoro prázdno.

Hodně památek se opravuje a je pod lešením – třeba katedrála, jedna z věží centra a část královského zámku. A taky se hodně buduje, takže panorama doplňuje řada jeřábů.

Pokračujeme na dva ostrovy, kde původně sídlilo královské námořnictvo. Je to zde parkové a s výhledy na centrum i protější zábavní park s obřími atrakcemi.

Postupně zjišťujeme, jak je Stockholm obří a poněkud chaotický – těžko se orientujeme a všude to vypadá dost podobně. Dáváme si zmrzlinu a dojídáme ji u paní, co krmí napůl chromého holuba. Podpatkem mu drtí sušenky a nejradši by si ho vzala domů. Před pár měsíci ji totiž umřel pejsek.

Našli jsme si na mapě pár second handů a sustainable oblečení a obchod s časopisy, tak tam pomalu míříme. Kultura udržitelnosti je zde na každém kroku, ale móda cílí hlavně na ženy, takže zprvu nejsme úspěšní. Náladu si spravíme burgrem, Tom dvěma časopisy z menšinového subžánru a já bundičkou z dalšího second handu.

Ten nás zaujal natolik, že metrem jedeme k další jeho pobočce. Ta je už moc v centru a méně zajímavá. Tak ještě, tak ještě procházíme módní dům Åhlens, kde je taky hodně hezkých věcí, ale už trochu nad naše možnosti. Což mi nebrání utratit značnou sumu vedle v Lushi.

Nakonec jsme zase přes Staré město a speciálku Lakris, kde pořizujeme zásoby pendreků všech chutí jako dárky domů. Na hotelu plánujeme večeři. Blízký podnik slibuje losí masové koule, tak uvidíme. Jmenuje se to Meatballs for people a jedná se o podařený koncept. Je sice plno, ale milá obsluha na stupňovitém zakončení místnosti s kožešinkama. Máme losí koule a výběr z koulí a k tomu gin a tonic s pepřem, klikvou a jablkem. Všechno je vynikající a na závěr Tom ještě objedná bezovou pálenku, který je hrozně moc. Jsme trochu rozjaření a na hotelu checkujeme kluby, ale peřinky a bonbónky nás přemůžou.

-M-

Nejnovější příspěvky

Nejnovější komentáře

Archivy

Rubriky

Základní informace

Matěj Autor článku:

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *