13. den: čtvrtek 11. 7. 2019

Naše výprava do jižního Švédska skončí vlastně až zítra – velmi brzy ráno nám letí letadlo z Kodaně. Předposlední den na cestě si ale užíváme plnohodnotně: probudíme se na pastvině nedaleko Kristianstadu, za zvuku ptáků, které ani Matěj nezná! Opláchneme se v černé vodě řeky, snídáme pečivko a dojídáme bonbónky – které už pomalu nemůžu ani vidět

Zbývá nám už jen pár kilometrů Linného okruhu, prozkoumat nádherný renesanční kostel u nádraží s mohutně zdobenými varhanami a pak hurá na vlak směr třetí největší švédský město: Malmö.

Z nádraží míříme rovnou na hotel, chceme se do civilizace alespoň trochu zkulturnit. Sprcha nám celkem dodá energie, tak se bez krosen vrháme do ulic. Malmö je neskutečně živé město s pozitivní energií a mění se skoro stejně rychle jako příroda ve Skåne.

Pár desítek metrů z historického centra a jsme v úplně nové čtvrti, která se staví na místě bývalých doků. Jdeme kolem mrakodrapu Turning torso moderním novým městem, o kousek dál posloucháme koncert minimalistického klavíru ve starém hradě a o sto metrů dál na rozhraní starého a nového rapuje místní zpěvačka pro publikum na obou březích řeky.

Je čtvrtek podvečer a Malmö žije a je tu úžasná pohoda. Protože jsme si na začátku cesty vybrali docela dost hotovosti, ale hotovost tu vlastně nikdo nechce, rozhodujeme se zakončit trek v konzumním stylu – jdeme nakupovat. Nabírám hory lékořice jako dárečky, ale u pokladny se ukáže, že jsou také cash-free. Hotovost je tu v podstatě k ničemu a my jí máme moc. Nezbývá, než ji utratit za nákup večeře v jedné místní luxusnější samoobsluze… Dneska jsme slušně zahýřili, a to jsem ještě nezmínil masové koule v omáčce s whiskey – konečně pořádné a ne Felix z konzervy – a jeden boží obchod, kde měli velké slevy na udržitelnou módu – a to my můžeme, navíc v tak nádherných barvách.

Samozřejmě jsme to hned hodili na sebe, aby se nám místní chlapci lépe pozorovali: a až v Malmö začínáme trochu chápat, jak je to s těmi seveřany – člověk si na ně musí trochu zvyknout. Poslední noc tematicky v hotelu Scandic, budíček na 4:20 a dobrou noc.

-T-

Nejnovější příspěvky

Nejnovější komentáře

Archivy

Rubriky

Základní informace

Matěj Autor článku:

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *