9. den: neděle 7. 7. 2019

Jsme v Lundu! Ale je neděle, takže většina obchůdků, jejichž výlohy obdivujeme, je zavřená. Nedá se nic dělat, musíme se spokojit s památkami… Nejprve ale snídaně v hotelu bez personálu – tu ještě zautomatizovanou nemají, takže se tu objevují dvě slečny, co doplňují kávu, jogurty a tubičky se sleďovou pastou s příchutí kaviáru (fuj). Balíme a vyrážíme do centra: jako první nás čeká katedrála. Asi je trochu škoda, že dnešní zápis nepíše Matěj, protože by určitě dokázal popsat tento románský skvost erudovaněji. Popsal by určitě například hlavice sloupů, které jsou každá jiná – čehož bych si bez něj vůbec nevšiml. Chodit po památkách s památkářem je prostě fajn – například už vím, k čemu sloužily epitafy nebo pohřební štíty, a také vám řekne, jak je co staré: koukne a vidí. Na mě v katedrále působí spíš jen emoce: je obrovská, chladná a muselo tu být temno. Nádhera.

Po katedrále je čas na muzeum Kulturen. Je to rozsáhlá kombinace expozic o historii města, obecnějších národopisných i tematických expozic a skanzenu. Postupně procházíme expozicemi středověkého Lundu, moderního Lundu, modernismu ve Švédsku, návrhářky Katji, skla, rybolovu, designu a folklóru, nábytku i knihtisku.

Informační hustota některých expozic nás uplně zahlcuje a po dvou hodinách procházení nádherného areálu se cítím jak po celodenním tripu.

Zůstáváme proto na skvělý oběd přímo v restauraci u Kulturen.

Cestou k nádraží ještě procházíme nedělním Lundem, kupujeme první relativně hezké pohledy v infocentru, pozorujeme kluky (a shodujeme se, že muži na severu, alespoň tedy zde na jižním severu dost bída tedy…) a kupujeme jízdenky. Stejně jako ve všech městech tady, i v Lundu jsou ulice s malebnými domečky a záplavou růží a topolovek – jedna z nich se tu dokonce jmenuje květinová.

Teď už ale míříme na Ystad (čti Ejstad), kde obdivujeme kostel a hledáme oranžovou značku Skåneleden číslo 4

Jdeme po ní několik kilometrů až před vojenský prostor – a když zjišťujeme, že nemáme moc kde postavit stan, zakempíme hned u pláže, kousek od místních letních domků a vojenské pozorovatelny.

-T-

Nejnovější příspěvky

Nejnovější komentáře

Archivy

Rubriky

Základní informace

Matěj Autor článku:

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *