8. den: sobota 6. 7. 2019

V noci se od jezera ozývaly různý zvláštní zvuky a šel z něj chlad, teplota klesla až někam k sedmi stupňům. Dnešní cíl je jasný – včera jsme zabookovali hotel v Lundu a zjistili, jak se tam dostaneme, tak hurá na to. Usínali jsme za jasný oblohy, jezero Herrestadsjön nás však ráno přivítalo uplně nízkou šedou oblačností, ze který jemně mrholilo.

Do kaše jsme nakrájeli mango od paní z Laholmu, stíháme i čaj (rašelinná voda se nám bez převaření už moc pít nechce). Kolem baráčku hrůzy se mokrou vysokou trávou přebrodíme zpět na silničku a hurá do 5 km vzdálené Kärdy, odkud má jet bus zpět do Värnama, kde jsme tour po Store Mosse začali. Cesta uběhla hodně rychle, až máme ještě 30 minut času. Mrkneme proto ještě ke kostelu (1873), na hřbitov a na vikingský pohřebiště.

Trochu opilý pán na zastávce nám pak říkal, že tady z toho lidi tahali meče, spony a přilby. Bavil se s ním jen Tomáš, protože mě se nechtělo. Chlápek byl divnej a celej od kočičích chlupů. Asi kupuje hodně Felixe. Nicméně, u hezounka černýho řidiče jsme koupili jízdenky a hurá do Värnama, kde už to známe. Do odjezdu vlaku máme víc jak hodinu, jdeme tedy „do města“ na kafe a čaj. Jsme v takovým podniku, kde dělaj různý národní kuchyně, zrovna otevírají a chystají se na obědový nápor, ale stíháme to ještě před ním. Pak zamíříme ještě do starý známý sámošky a hurá na vlak. Jízdenky se tu kupují v malé sámošce/trafice a je to docela věda. Pán musí všechno ručně naťukat, budeme měnit dopravce a ukazuje se, že o půl hodiny rychlejší trasa je o půlku dražší, takže pojedeme do Lundu se dvěma přestupy (Alvesta, Hässelholm). V prvním vlaku máme rezervovaný i místa a dokonce jsme kvůli tomu museli uvést i naše jména. Do upršenýho Lundu přijíždíme docela utahaní asi ve tři a hned míříme na hotel. To je přes celý centrum a hned se nám tu moc líbí. Musíme ale asi dva kilometry do hotelu, ale nějak to zvládneme. Ukazuje se, že je to tu zcela self-service, což jsme ještě neviděli a já se svou lehkou sociofóbií jsem z toho nadšenej. Z kiosku nám vyjede karta, kterou se všechno otevírá, třeba i prádelna, kterou využijeme. Pračka se otevírá tlačítkem „Lucka“, což nás hodně baví.

Pokoj má i kuchyňský kout, což je sympatický, ale výhled je na silnici. Chvíli se válíme a čekáme až přejde déšť, ale kolem šesté nás Lund stejně zláká na procházku a na večeři. Je tu hodně parků a botanická zahrada, co zavírá až v devět a je volně přístupná. Tak do ní rozhodně musíme jít. Prvně procházíme krásným hřbitovem s mnoha majestátnými náhrobky v zeleni.

Botanická zahrada je rozlehlá a krásná. Je zde hodně květinových záhonů a různých zákoutí. Jen škoda, že skleníky jsou už zavřený.

Do centra pokračujeme čtvrtí s růžemi a malými domky. Je to hodně jako v Torekově u moře.

Jdeme i kolem komplexu muzea Kulturen, kam se chystáme zítra. Náhle se před námi vynoří románský dóm, který jsme letmo obdivovali už cestou na hotel. Je monumentální a nádhernej.

Dovnitř se snad dostaneme taky zítra. Hned vedle stojí církevní centrum – část stará cihlová a část nová. Je to super kombinace a není zde taková jediná. Město má architektonicky rozhodně co nabídnout.

Chceme se ale navečeřet. Trochu zkoumám foursquare, co nám tu nabízí, ale chceme spíš na něco volně narazit. Skandinávská kuchyně v hotelu Grand vypadá moc nóbl. Teda spíš hosti v tom podniku. Kousek vedle je burger podnik, co je na foursqueare jako trojka ve městě. Jdeme tam a dobře děláme. Nejen, že se dobře najíme, ale potěšíme i zrak. Chodí sem totiž mladý lidi, takže nepokrytě hodnotíme kluky.

Cestou do hotelu se ještě zastavujeme v Coopu nakoupit bonbónky na večer a oklikou přes různý čtvrtě a vilkový uličky dojdeme do hotelu. Moc se nám tu líbí.

-M-

Nejnovější příspěvky

Nejnovější komentáře

Archivy

Rubriky

Základní informace

Matěj Autor článku:

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *