Cabo da Roca 27. 9. 2021

Dneska píše Vlastička a tady to je!

Dnes jsme po dvou dnech opustili Lisabon a konečně se vydali k oceánu. Posloužilo nám k tomu metro, potom vlak a nakonec v Sintře autobus. Ten nás zavezl až k nejzápadnějšímu výběžku Portugalska i Evropy Cabo da Roca. Celkově přesun zabral asi 1,5 – 2 hodiny. V Sintře totiž autobus jel od jinud, než měl, tudíž nám ujel a další jel za hodinu. Využili jsme ten čas k letmé prohlídce Sintry. Jinak by na ni byl zapotřebí celý den. Mnoho nádherných paláců….jistě stojících zato.

Ještě se vrátím k minulým dvěma dnům, které jsme strávili v Lisabonu – i když jsme se všude celkem úspěšně přemisťovali městkou dopravou, i tak jsme nachodili dost km. První den 16,5 km, druhý den necelých 13. / to jen na doplnění/…Nyní zpět k dnešku…  Jakmile jsme dorazili na cílové místo, jak jsem výše zmínila, vydali jsme se po útesech vyznačenou pěšinou k plážím, které byly dole pod útesy / tedy stihli jsme jen dvě / já jednu /, protože cesta k nim dolů je velmi, velmi strmá a nahoru je logicky velmi velmi náročný výstup. Tedy pro mou věkovou kategorii. / r. 1960 /. Nebýt synka, který mi občas pomohl dolů i nahoru, bych se nejspíš zřítila po kluzkém štěrku a prachu dolů. Řekla bych, že je to cesta pro mladé, či zdatné. Nicméně nádhera pláže Praia da Aroeira stojí zato. Prostě úžasné, strhující, krásné moře, nádherný Atlantik, skaliska, vodní tříšť, vlnobití, azurová voda, písek…. Mušle skoro žádné, nepočítáme-li slávky, rybky drobné u kraje….a číhající rackové…A žádní lidé, tedy až na pár odvážlivců ?.

Po výstupu zpět na útesy se dá pokračovat směrem k městečku Azenhas do Mar, po cestě další pláž (Praia da Ursa), ještě mnohem úchvatnější, ale opět se strmým sestupem, který já už jsem nedala, vědoma si svých mezí. Synek ji dal a užil si ji. Podle jeho slov byla a je nádherná

Já čekala nahoře a užívala si slunce, klid a nádherného vzduchu…a vyřídila nutnou internetovou korespondenci ?. Dole na plážích signál není, jinak v pohodě. Plán byl jít dále po útesech do městečka vzdáleného cca 8km, ale zjistili jsme, že je to fakt už za hranicemi mých schopnosti…a to podotýkám, že nejsem úplný pecivál. Takže jsme se vydali nejbližší cestou k zastávce a vrátili se zpět do Lisabonu, ale jinou cestou přes Cascais, takže opět bus, vlak, metro.

Krásný výlet, zdánlivě nenáročný, realita však je jiná. Takže – mládí a zdatní sportovci vpřed! My ostatní v klidu na pozvolné pláže ?. Dnes ujito 9,5 km, ale připadám si na 20 a víc ?

Nejnovější příspěvky

Nejnovější komentáře

Archivy

Rubriky

Základní informace

Matěj Autor článku:

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *